Umjesto pitanja upravi koja ionako vjerojatno ne čita iznijet ću opet neke brojke i razmišljanja... Znači od 20 igrača koji su igrali najviše utakmica za Rijeku u HNL-u čak 17 ih je poniklo u Rijeci ili regiji (Primorje, Istra). Dakle kako god okreneš domaći igrači su oni na koje se najviše može računati dugoročno i oni moraju biti temelj momčadi.
Da vidimo još. U slavnoj sezoni 1998-99. Gračan je praktično odigrao sezonu sa 15 igrača, tj. toliko ih je odigralo preko 20 utakmica. Svi drugi su imali manje od 10 nastupa, a i to obično kao rezervni igrači. E pa od tih 15 igrača 10 ih je bilo iz regije. Ljudi, mi smo sa Tomišićem i Goranom Brajkovićem bili skoro prvaci!! I opet domaći faktor je tu prisutan.
A prošla sezona? Igralo je 25 igrača, od toga domaćih samo 9! Čak 16 igrača sa strane, većinom skupo plaćeni. A rezultat? Znamo i sami. Što je sa ovom sezonom? Bodrušić, Halilović, Landeka su stigli, Grizelj je na probi, kombinira se sa Miladinom. OK, možda jedan od njih i ispadne na kraju pojačanje (moj glas ide za Landeku) ali ovo je čisto popunjavanje broja prosječnim igračima. Upravo ono što se govorilo da se neće raditi!
Rijeka mora stvarati vlastite igrače a dovoditi samo 1-2 vrhunska pojačanja. A vidim da se radi upravo suprotno i to me jako razočarava. Pogotovo jer od iduće sezone će biti 16 klubova, dakle nitko neće ispasti, i ovo je bila jedinstvena prilika da se krene «od nule». Ali od nule sa domaćim igračima, pa što i da je prosjek starosti momčadi 22-23 godine? Što bi falilo ovoj postavi: Radman – Erceg, Budicin, Turkalj, Tadejević – Z.Pamić, Kreilach – Križman, A.Pamić, An.Sharbini – Ah.Sharbini? Zašto bi Halilović bio bolji bek od Ercega? Pa on je napadač?!! Što to Bodrušić zna a da Tadejević ne može? Je li bi mi vidjeli Pamića lani da je tada došao Bodrušić ili ostao Rendulić? Taj isti Pamić je išao na EP, samo podsjećam! Gdje bi bio da nije dobio šansu? Hoće li Đalović zabiti više golova od Ahmada? Ma prodaj ga!! Ako mali Erceg nije dobar pa uzmimo Batkoskog, prošao je cijelu školu Rijeke a već godinama je standardni desni bek u 1.HNL. Za ovu ligu je dobar. Vratimo Čavala, možda bi se našlo još koga. A sa lovom koju si uštedio ne dovodeći 10 trubila iz Hercegovine, Slavonije i Dalmacije možeš kupiti dva zbilja super igrača na deficitarnim pozicijama. Može i strance, dva Argentinca ili tako nešto. I daj Scoriji ugovor na 5 godina i neka igraju. Jednom će nešto i nastati iz toga.
Vjerojatno sam nadrobio gomilu gluposti ali zaista nisam nimalo zadovoljan kako se razvijaju stvari i bojim se da nas čeka jedna otužna sezona puna previranja i nezadovoljstva. Sa ovakvim «pojačanjima» tonemo u prosjek. Na ovu postavu gore će vjerojatno biti smijeha ali na to ću samo odmahnuti rukom. Kao što rekoh, ne ispada se iz lige, što se gubi? Jedno europsko ljeto? Nove blamaže, novi St.Patrick ili Renova? Treba nam radikalni zaokret.