DAMIR KREILACHVEZNJAK RIJEKE ZBRAJA DOJMOVE NA KRAJU JESENSKOG DIJELA SEZONE
Bio sam svjestan da ću i ja jednom promašiti
Nisam želio da se to dogodi u utakmici kojom smo mogli prezimiti na drugom mjestu. Na žalost, ne može se ništa promijeniti i zahvaljujem treneru, stručnom stožeru i suigračima na podršci – kaže Kreilach
Mateo SUČIĆ
RIJEKA » Nekoliko godina nakon što je u finalu Svjetskog prvenstva 1994. godine protiv Brazila nebu pod oblake zapucao jedanaesterac, čuveni »zlatni repić« Roberto Baggio izjavio je da jedanaesterce mogu promašiti samo oni koji ih imaju hrabrosti pucati. Veznjak »Rijeke« Damir Kreilach pokazao je da ima hrabrosti, prošle sezone kada je svaka utakmica bila kvalifikacijska golovima iz kaznenih udaraca držao bijele iznad drugoligaškog ponora i nakon osam uzastopnih realizacija promašio kada je bijelima mogao osigurati prezimljavanje na drugom mjestu što je obilježilo posljednju ovogodišnju utakmicu na Kantridi.
– Bio sam svjestan da će doći dan kada neću realizirati najstrožu kaznu, ali nisam baš želio da se to dogodi u utakmici kojom smo mogli prezimiti na drugom mjestu. Mislim da smo zaslužili pobjedu i ostaje žal što je nismo ostvarili zbog navijača, ljudi u klubu i oko kluba, ali i nas samih. Na žalost, ne može se ništa promijeniti, pobjeda nam je izmaknula i sigurno da nije bilo lako nakon te utakmice. Meni pogotovo zbog tog jedanaesterca pa zahvaljujem treneru, stručnom stožeru i suigračima koji su mi dali podršku – kaže Damir Kreilach, koji je protiv »Slaven Belupa« odigrao 129. utakmicu za »Rijeku« u svim natjecanjima.
Kako ocjenjujete učinak u jesenskom dijelu sezone?
– Svi smo svjesni da rezultatski nismo bili na očekivanoj razini u prvih šest kola iako smatram da smo morali upisati domaće pobjede protiv »Zadra« i »Lokomotive«. Nakon šestog kola smo se počeli dizati, napravili smo odličan posao i u jednom dijelu prvenstva imali najbolji učinak. Zbog toga možemo biti zadovoljni, bod smo od drugog mjesta iako ostaje žal što nismo malo boljim plasmanom uljepšali dojam dosadašnjeg dijela sezone.
Pakleno proljeće
Samo bod zaostatka za drugoplasiranim »Hajdukom« i pet momčadi unutar samo tri boda jamstvo je da vas na proljeće očekuje još teži zadatak u nastojanju da ispunite svoje ciljeve. Što očekujete od proljetnog dijela sezone?
– Ne pamtim kada se pet momčadi ravnopravno borilo za drugo mjesto kao što je to slučaj ove sezone i sigurno da nas na proljeće očekuje teška i mukotrpna borba za izlazak u Europu. Iako će nam ta dva boda koja smo izgubili protiv »Slaven Belupa« sigurno nedostajati, nije se puno toga promijenilo u našim ambicijama i dat ćemo sve od sebe kako bismo bili visoko i ispunili ciljeve. Smatram da smo pokazali da zaslužujemo visoki plasman i vjerujem da ćemo ga na proljeće i potvrditi.
Dobra vijest za naglašene proljetne ambicije su najave klupskog vodstva o dolasku nekoliko pojačanja, no ima li i aktualni kadar još prostora za napredak?
– Momčadi sigurno ima prostora za napredak. Igrači kao što su Cesarec, Mujanović i Mierzejewski su se priključili kada je prvenstvo već bilo počelo, a pokazali su se vrlo bitnim igračima za našu momčad i sigurno se može očekivati napredak na proljeće. Svi to želimo, a ako napravimo korak naprijed u odnosu na ovo što je bilo do sada ne treba sumnjati da ćemo uspjeti u namjeri da ostvarimo svoje ciljeve.
Trofej
S aspekta navijača »Rijeke« to znači drugo mjesto i izlazak u Europu. Hoćete li zadovoljiti njihove apetite?
– To je želja navijača, ali i svih nas u klubu. Međutim, prvenstvo će biti teško, puno je momčadi koje žele isto što i mi, ali vjerujem da možemo biti bolji i završiti ispred njih u toj utrci za Europu.
S približavanjem prijelaznog roka intenzivirala se priča oko interesa nekih stranih klubova za vašim interesom što je čest slučaj tijekom posljednjih nekoliko prijelaznih rokova. Kako gledate na mogućnost odlaska s Kantride već ove zime?
– Atmosfera i sve oko kluba je odlično i doista mi se nigdje ne žuri. Ako netko bude zainteresiran, obratit će se klubu pa ćemo onda razgovarati. Ja sam igrač »Rijeke«, samo o Rijeci razmišljam, a ako se nešto dogodi sigurno ću u dogovoru s klubom vidjeti što je najbolje. Uostalom, transfer se mora i zaslužiti igrama, radom i trudom, a to će doći kada bude vrijeme. Trofej prije odlaska? Želja i mene i svih igrača je izboriti Europu, a onda uz još više rada krenuti u lov na trofej. Ovaj grad to zaslužuje, ali treba ići korak po korak i nadati se najboljem – zaključio je Kreilach.
KREILACH U BROJKAMA
23 godine
1,5 milijuna eura vrijednost prema transfermarktu
129 utakmica za Rijeku u svim natjecanjima
17 golova za Rijeku
17 nastupa ove sezone
3 pogotka ove sezone
Spreman sam ponovo pucati penale
Unatoč promašaju nakon kojeg je djelovao prilično utučeno, Kreilach je istaknuo kako je ponovo spreman preuzeti odgovornost i izvoditi jedanaesterce ako trener tako odluči.
– Što se mene tiče nemam nikakvih problema s time da i dalje izvodim jedanaesterce iako je trener taj čija će biti zadnja. Promašaji su sastavni dio nogometa ali ja sam spreman ponovo preuzeti odgovornost ako takav bude dogovor u svlačionici. Ako ne, neće biti nikakve ljutnje, klupski interes je najvažniji – kaže Kreilach.
Aktivan odmor bez malog nogometa
Iako je čest slučaj da nogometaši zimsku stanku upražnjavaju na malonogometnim igralištima, veznjak »Rijeke« ističe da će u ova tri tjedna stanke malo odmoriti od lopte.
– Kondicijski trener Ugo Maranza nam je dao program za ova tri tjedna koliko traje pauza i sigurno da ga se namjeravam pridržavati. Odmor će zbog toga biti aktivan, ali bez malog nogometa.