@sens kratki komentar na ovo o otvaranju predstavnistva u "vukojebinama"...
Da su Nijemci i Austrijanci tako razmisljali, nikad ne bi bili ovdje gdje su sada.. Poanta je da svaka Vukojebina ima svoju frimu, tvornicu industriju, a ne da glavni gradovi se bave svime (nama je sjediste Luckih kapetanija u ZG!?!?!??!?). Nesposobnost drzave je da nije u stanju natjerat investitore i firme u ostale krajeve (cak toliko ne nesposobnost koliko inat prema ne HDZ-ovski orijentiranim krajevima) i tako promaknut dio kapitala iz *** zgprstena.
Govorimo o stranim firmama. Njima je Hrvatska vukojebina i ako je vec nuzno ili korisno imati predstavnistvo ovdje, imati ce ga di im je najprakticnije i najkorisnije, a to je uvijek glavni grad, eventualno politicko-fiskalno srediste, ako je ono razlicito od glavnog grada. Nitko nece otvoriti svoju podruznicu u Splitu, Rijeci ili Osijeku ako otvaraju samo jednu podruznicu u Hrvatskoj i ako ne rade posao striktno vezan za nesta sto taj grad nudi (luka, neki energetski izvor i sl.).
Sad, ako je strana firma dovoljno razvijena unutar jedne zemlje ili ako joj je Hrvatska i regija ciljano podrucje - onda ce otvarati i u vukojebinama podruznice. Evo ti primjeri raznih osiguranja i banaka - ima ih u svakom seocetu.
Kad si vec spomenuo razgranatost po vukojebinama i kako je to funkcioniralo za Njemacku - istina, ali nije da toga nema kod nas. Ako ima potrebe i opseg posla to financijski dozvoljava - svaka firma ce se prosiriti u druge gradove. Kolika god je recesija, ja sam u posljednjih 6-12 mjeseci iz prve ruke vidio otvaranja podruznica rijeèkih odvjetnickih firmi u Zg i obrnuto.
Takoðer, Hrvatska nema potrebne resurse ni iskoristivost da se napravi u svakom selu po tvornica itd. Mi jednostavno imamo svega u malim kolicinama. Mozemo otvoriti Delnicama tvornicu drva i pokrenut malo Gorski Kotar, mozemo pokrenut neku prehrambenu industriju u Slavoniji itd., no toga svega je u toliko malim kolicinama da mi ne mozemo odrzati te pogone u plusu na nacin na koji zamisljamo. Nitko ne moze zaposliti tri kvarti Gorskog Kotara u tvornici drva, kada ta tvornica ne bi izvozila dovoljno da moze zaraditi dovoljno da isplati toliko ljudi da se pokrene cijeli kraj.
Hocu reci da jesmo centralizirani i to ponekad sumnjivim poreznim zakonima i iz sumnjivih ciljeva, ali to je vrlo cesto opravdano i ekonomski ne bi bilo pametno raditi drugacije. Za ovakve planove, a la Njemaèke, ciji plan je preuzela i Slovenija, treba imati i mentalitet i glavu na mjestu. Bio je nedavno objavljen niz podataka koji je pokazao sto su primatelji subvencija fondova EU za rad u poljoprivredi ucinili s tim parama. U Sloveniji je preko 90% primatelja nabavilo najnovije strojeve i high-tech pogone za stvari kao sto su muženje krava ili brzi otkos sijena. Nasim seljacima je smijesno. Hehehe, tko je vidio haj tek aparat za must kravu isssati. Statistika je pokazala da je kod nas preko 75% primatelja pare od subvencija potrosilo na privatne troskove (auti, stanovi), vracanje privatnih dugova i otplatu dugova onome tko je nominalno vlasnik zemljista ili kome placaju 'namet' bez da ih je prepisao u zemljisne knjige kao najmoprimce, a kamo li vlasnike.
Inace, ista ta Njemaèka je dugo godina slusala cviljenje istoènih Njemaca o tome kako ih se zapostavlja. I zapostavlja ih se. Takodjer, cinjenica, koliko god ruzno zvucala, je da ima djelova Hrvatske koji gotovo nista ne pridonose i to ne bi promijenila nikakva industrija koja bi se jednostavno preselila tamo. Smijesno mi je bilo cuti nekidan komentar jednog relativno ozbiljnog Dalmatinca koji je rekao da bi se on rado odvojio od ostatka Hrvatske, posto bi se ionako sami mogli hraniti od turizma i bez industrije da te pare ne idu u Zg. Taj isti covjek nije ocito imao u vidu da jedna Istra, visestruko manja i bez ijedne jet-set lokacije tipa Braca, Hvara, Zrca ili Dubrovnika, od turizma u sezoni zaradi gotovo duplo vise od cijelog ostatka Hrvatske zajedno. U sezoni. Da ne spominjem kako van sezone Dalmacija umire, a Istra i dalje radi, makar smanjenim intenzitetom. Isto tako, kad smo kod centralizacije, Istra se vrlo brzo prometnula u gospodarski najjacu regiju iza Zagreba i ima vlastitu industriju te pogone u svakom selu, kao sto bi mi zeljeli, ali sto mi radimo onda? Zovemo ih separatistima i talijancinima.
Ni ne zasluzujemo bolje od ovog sto nam se desava. Svi kukamo kako nas gaze i kako nikog nije briga za malog i obicnog covjeka, ali taj mali i obicni covjek je takodjer smrad koji bi u poziciji onih na vlasti cinio apsolutno isto. Ne opravdavam ove s vlasti, da se razumijemo...