Pozdrav svima. Ovo je jedan od mojih prvih postova.
Zivim daleko od voljenog grada i pratim Rijeku preko interneta. Kada se probudim u subotu/nedjelju, jedan od prvih stvari je vidjeti kako je Rijeka prosla u HNL, to mi je weekend-ritual zajedno sa jutarnjom kavom i keksima... Osjecam se blize rodnom gradu i svom djetinjstvu/mladosti tamo. Zivio sam u puno mijesta, u Europi i Americi, i pokusao navijati za druge klubove, ali nije to-to... Jednom navijac Rijeke - uvijek navijac Rijeke... Bez obzira kako nisko pali... Rijeka forever!
Kao djecak sam uvijek isao na Kantridu, gledati utakmice u 70 tim/ 80 tim godinama, tada se igrao dobar nogomet, ...a onda me je zivot odnieo daleko i... Spremam se mozda ove jeseni opet doci na Kantridu, ako b.g da...
Nazalost, cini mi se da je u zadnje vrijeme je nasa Rijeka pala na prilicno niske grane. i jedan od glavnih razloga (mozda najglavniji) je nedostatak financijskih sredstava... Kako to rijesiti?
To je problem kojeg imaju i mnogo veci klubovi od naseg, ne mogu se sjetiti ni jednog kluba koji je ekonomski u plusu (vid npr. clanak na Engleskom
http://espn.go.com/sports/soccer/news/_ ... ing-itself ). Kupnja nogometnog kluba (pogotovo jednog "malog" kao HNK Rijeka) nije zanimljiva jednom "investitoru" koji, ako ulaze 1 Euro zeli ostvariti dobit od 2.
Kompletno "Dotiranje" od strane opcine ili drzave nije realisticka opcija o ovim vremenima kada cesto nema novaca cak ni za osnovne usluge.
U takvoj situaciji izgleda da su jedine mogucnosti:
1 - Imati bogatog "mecenu" kojemu je klub skupa igracka...
2 - Sponzor
2 - Klub kompletnom ili parcijalnom u vlasnistvu navijaca (Kao npr. Barcelona)
Cini mi se da opcija 1 za Rijeku nije realna (barem za sada, ali ako se jednog dana obogatim

...
Opcija 2 je mogucnost, ali s obzirom na trenutno stanje Rijecke privrede (bio sam tamo u sijecnju i cini mi se prilicno ose / border-line katastrofalno), isto tako nije kompletno rjesenje.
Ovdje bih htjeo istraziti koliko je realna opcija 3. Barca ima 142 tisuca clanova ("socio") od kojih svaki placa minimum od ~200 Eura godisnje, mnogi puno vise od toga. Da li bi Rijeka mogla skupiti 5 tisuca clanova, od kojih bi svatko pridonio u prosjeku npr. 100 Eura godisnje? Znam da to nije dovoljno da se sve pokrije, ali bi bila dobra inekcija koja bi pokrpala odredjene rupe. Je li to realno, kakvo je vase misljenje?
NK Rijeka, koliko god nas cesto ljuti i cak dovodi do ocaja, ipak je sastavni dio naseg grada, sjedinjuje nase gradjane u Rijeci i svijetu, stvara zajednicu, pridonosi ponosu grada.
Utakmica nije samo isprazno "guranje lopte"... to je mali ritual kada se provodi vrijeme sa prijateljima i vrsnjacima, drustveni dogadjaj (barem bi to tako trebalo biti) itd. Ako tim ide u drugu ligu, nekako i grad postaje drugoligaski... Isto tako, kada se radi sa juniorima/kadetima daje se prilika mladima da se bave sportom itd... Mislim da su bi to mogle biti hvale vrijedne stvari za koje bi mnogo ljudi moglo dati svoj mali doprinos, ili sam mozda naivan?