Moja je osnovna misao vodilja maknut Obersnela, i tu vidim da se slažem s većinom prisutnih na forumu.
Po meni je to glavni problem predstojećih izbora. Zadnja dva izbora nije bilo kandidata koji bi mu se mogao suprostaviti.
Koljanin je jednu stvar dobro rekao koju parafraziram: Obi je nekada bio bolji igrač. Sada bi netko s dovoljno populustičkom pričom moga odnjeti glasove na foru 'Maknimo Obija' i 'Glasajmo Protiv'. Mene je osobno strah svakog kandidata koji će svoj predizborni programbazirati na tome, a ne na nekakvom, bar fiktivnom, programu.
Iskreno se nadam da je Rijeka još uvijek crvena. Crvena u smislu da niti jedna desno orijentirana priča ne može proći.
Ali najbolje rješenje bi bilo da se u prvom krugu dozvoli NOTA opcija - 'Nitko od navedenih'. Pa ako ta opcija dobije, recimo 50%, da se prvi krug ponavlja i da se nitko od kandidata ne može ponovno kandidirati.
Inače ta ideja nije nepoznanica. Dozvoljava onima koji inače ne žele izači na izbore jer nemaju za koga glasati da to ipak učine. Time njihov glas, kao ispravan, dobiva na težini jer pridonosi ukupnom broju glasova i konačnom rasporedu.
Više:
https://en.wikipedia.org/wiki/None_of_the_above