Da. U pravu si. Baš sam gledao malo tablicu i promatrao Portugal koji je na 10.3, Škotsku na 9.8 i Nizozemsku na 9.5. Nekako smo navikli na tu priču o ligama petice, što zbog TV emisije, što iz nekakvog općeg nogometnog diskursa. Ali, da Francuska zaista ne spada u taj koš. Ispravnije bi bilo reći da postoji Liga četvorke koju prati druga četvorka: FRA, POR, SCO i HOL.
Nekakav dugoročni cilj bi nam morao biti održavanja koeficijenta na 10+ jer time si garantiramo nositeljstvo u bar do playoffa, a možda ponekad i u playoffu konfederacijske lige. Te također time izbjegavamo klubove iz gore navedenih liga koji su do sada bili odsutni u Europi ali odjednom su se kvalificirali. Potencijalno to mogu biti nagazne mine jer će se raditi o klubovima u koje je ubrizgano puno novaca i odjednom su postali konkurentni (sjetimo se Bašaršehira). Neka, recimo, u Hibernians uđu neki ameri i ulupaju brdo novaca - eto njih u Europi s nacionalim koeficijentom i igračkom kvalitetom.
Idealno bi bilo imati nekih 20+ jer bi to značilo izbjegavanje i one-hit-wondera iz Španjolske i Engleske i sigurno nositeljstvo u playoffu KL (a i EL). Ali to je već lagani SF.
No, puno zanimljivije mi se čini jedna druga stvar: naša ovogodišnja skupina prema zbrojenom koeficijentu nacija naših suparnika je debelo najjača. cca 44-45. Ako i nas ubrojimo onda smo na 48-49.
Dinamova skupina prema zbrojenom koeficijentu iznosi 19 odnosno 23.5.
Ona s Leverkusenom i Nica je druga skupina s dva kluba iz lige petice. Tamo ukupan koeficijent iznosi 35.5.
Leicester, Bragom i ostali - 46;
Milan, Lille, Sparta i Celtic - 48 (druga najjača čini mi se)
Uglavnom, naša skupina je zaista bila skupina smrti. Možda i najjača skupina prema nacionalnom koeficijentu.
Zanimljivo da se niti jedan novinar nije nikada sjetio poredati jakost skupina po tom kriteriju, a čini mi se relevantnim.
Sorry na superdugom postu ali eto... ćapalo me.