Mene samo zanima što će Brand napravit sa ovim silnim parama koje ćemo dobit za Final 4 SP (23.5 mil $ za polufinale, 29.5 mil$ za finale)
Iznosi su:
1. mjesto 38 mil $
2. mjesto 28 mil $
3. mjesto 24 mil $
4. mjesto 22 mil $
.. da smo ispali u grupi bi bilo 8 mil $
+ 1.5 mil $ "preparation fee" koje je dobila svaka repka.
S tim da se sve nagrade dijele na HNS i igrače/stožer u omjeru 60-40 (a igrači i stožer onda dijele svoj dio 80-20).
Ajmo reć da su na prihod iz grupne faze računali za "redovno poslovanje" (mislim da je bila priča da je HNS u minusu one godine kada nema velikih natjecanja, i onda to pokrije u godini kad je SP ili EP), ali u svakom slučaju će HNS-u nakon ovog SP-a ostati, ovisno o plasmanu,
od 8.4 do 18 milijuna dolara viška. To nikako nije sitniš niti mislim da može samo tako "nestati" nekakvim neplanskim trošenjem ili krađom (iako naravno da će dio novca završiti gdje ne treba, makar se uzdam u Miška da će ipak i tu uvesti reda i transparentnost).
I što onda s tim novcem? Uređenja travnjaka, uvođenje VAR-a i slično su sitnice za ove iznose.. kamp mislim da je propala ideja, a nekakvo kvalitetno sustavno ulaganje u mlade, škole, trenere i akademije (što bi garantiralo dugoročne uspjehe hrvatskog nogometa) mislim da nažalost nije za očekivati u ovom trenu..
...tako da možda nije nemoguće da stvarno zaživi ideja nacionalnog stadiona? Lani je Šuker to najavio, i da će se troškovi pokriti od Lige Nacija (navodno će se od toga, i kvalifikacijskih ciklusa u sljedeće 4 godine dobiti 15-20 milijuna eura), a s ovim novim novcem od SP dolazimo već jako blizu realne cijene stadiona i to definitivno postaje financijski izvedivo.
Pitanje je ima li smisla graditi stadion na kojem će se godišnje igrati 3-4 tekme reprezentacije i 1 tekma finala kupa? Naravno da nema ni približno, čak ni ako se uračunaju nekakvi potencijalni festivali, koncerti i egzibicije.
Jedini logičan korak za povećanje korištenja tog stadiona je da ga Dinamo koristi za europske tekme, a budimo realni u nekom trenu onda i skroz preseli na njega. Nikako ne bi htio da Dinamo besplatno dobije stadion "našim" novcem (makar ako je HNS vlasnik stadiona i nepristrano posložen (ha!) , Dinamo bi trebao itekako plaćati korištenje stadiona, pa u tom slučaju ne bi imao nešto strašno protiv toga), ali skoro da mi je draža ideja da HNS ulupa novac u nešto neisplativo ali ipak opipljivo poput stadiona, nego da ti novci (opet) postepeno ispare bez ikakve koristi za ikoga.