Nove info o "reformi" Lige Prvaka i ostalih UEFA natjecanja od 2024, sponsored by europsko udruženje klubova (ECA) - kojeg je i Rijeka član
https://apnews.com/541b87ec4de94b8aa8cad950cb054845https://twitter.com/RobHarris/status/1126597303333269504Ukratko, mijenja se to da u LP 24 od 32 ekipe igraju neovisno o rezultatu u domaćem prvenstvu (ali ovisno o rezultatu u LP), a samim time se smanjuje broj mjesta za ostale prvake (samo 4). Navodno bi ostalo ograničenje od maksimalno 5 klubova iz svake zemlje (iako je to sad moguće samo u rijetkim slučajevima, a pravilo je 4). Bile bi 4 grupe po 8, što znači minimalno 14 utakmica za svakog sudionika LP (u odnosu na sadašnjih 6) i zato bi LP počinjala već u kolovozu (vjerojatno ne bi uopće bilo kvalifikacija). Nakon grupne faze, zadnja 2 iz svake grupe ispadaju, a prva 4 igraju top 16 knockout kao i dosad.
EL ostaje manje-više ista, s tim da polufinalisti ulaze u LP sljedeće godine. A EL2 se širi s 32 mjesta (koliko će biti od 2021.) na 64 i igrala bi se u 4 "divizije" po 16 ekipa (4 grupe po 4), a pobjednici tih divizija bi ušli sljedeće godine u EL (i igrali završnicu EL2). U ovom proširenju EL2 mislim da je ključ podrške manjih klubova, jer bi to vjerojatno garantiralo i klubovima kao što je Rijeka da igraju europski nogomet svake godine.

Sve u svemu koliko god ovo na neki način bila smrt nogometa kakvog poznajemo, toliko plan ima dovoljno "smisla" i ponešto za svakog da mi se čini neizbježno da će proći.
Pozitivno je što se ipak i dalje sve temelji na rezultatima a ne na pozivnicama, samo što se za kvalifikaciju više ne gledaju isključivo rezultati domaćih prvenstava nego i samih europskih natjecanja. To samo po sebi može imati i pozitivne strane jer npr neki jači klubovi iz srednjih zemalja (tipa Ajax) više neće morati svake godine prolaziti pakao kvalifikacija, a isto tako i neke jače zemlje neće više imati garantirana mjesta (teoretski mogu npr svi francuzi osim PSG-a ispast iz LP). Naravno, s druge strane ovo sve može jako negativno utjecati na neka domaća prvenstva (bar u jačim zemljama, za nas i nama slične je svejedno). A i veliko je pitanje kako bi se odlučivalo tko ulazi a tko ne (ako ostaje limit od 5 ekipa po zemlji), jer bi po kvaliteti vjerojatno i 10 engleskih klubova moglo igrati LP.
Iskreno, ne čini mi se tooliko loše koliko sam očekivao niti mislim da će preko noći uništiti europski nogomet. Neki aspekti mi se čak i sviđaju, drugi ne, ali smjer se čini jasan, započeo je još pred 25 godina i ovo je samo sljedeći korak u tome. Ubilo se dosta romantike, donijelo se dosta jebenog nogometa, tako da jbg, idemo dalje pa kud puklo puklo