Ajmo ispocetka.
Dinamo je sa 3 stopera igrao u Ligi prvaka. Protiv Atalante, Man. Cityja i Shahtara. Nikad vise, a pogotovo ne protiv slabijih.
Barcelonu sam gledao jaaaako puno puta i ona je zadnjih godina lutala, recimo Quiqe Setien je znao igrat sa 3 stopera kako je igrao i u Betisu i oni su imali ogroman posjed i sve je to bilo lijepo do protivnickih 20 metara. Jasno u Barci je imao Messija, pa je izdrzao pola godine, ali u principu su igrali totalno nekonkretno. Kod Pepa Guardiole su igrali jedan jedini put sto ja znam sa 3 iza silom prilika, a lijevi bek je bio hmm - Iniesta.
Atalanta je zanimljiva ekipa koja igra 3-4-3, ali ona je jako dobro selektirana bas za takvu igru, oni igraju 1 na 1 na cijelom terenu, to je jedan specifican nogomet.
Da se vratim na Rijeku. Razlog zasto smo mi isli na 3-5-2 su stoperi, ali i bekovi. I Tomecak i Stefulj su bolji kad igraju vise u polju i kad imaju zastitu iza. Kad dodamo da su stoperi spori, logicno je bilo promijenit formaciju nakon niza losih partija.
E sad, mi smo u ovoj formaciji od prve utakmice napadacki sterilni. Jest, imali smo boljih i losijih predstava, neko vrijeme je funkcionirala veza Stefulj-Colak, ali generalno od pocetka smo u ovoj formaciji bili bolji u utakmicama gdje bi se branili (sto i nije cudno jer 3-5-2 je defanzivna postavka). Ta nadogradnja pa i promjena na 3-4-3 i defanzivne postavke protiv visestruko jacih protivnika je nesto na cemu skidam kapu Rozmanu.
No, osnovni problem u ovoj formaciji nama je od prvog dana bio i ostao Franko. Napisao sam puno puta da je Franko specifican igrac koji ima neke elitne elemente u svojoj igri i kad mu das pravi kontekst onda je on zakon. Franko zadnje utakmice igra ili prvu spicu kad igramo sa krilima ili glumi lazno desno krilo. Ni jedna ni druga uloga ne iskoristava ono najbolje od njega, ni blizu.
Druga stvar, za razliku od trenutka kad smo presli na 3-5-2 sad imamo Menala koji je jako zahvalan igrac i jako dobro krilo. I ono osnovno: u Loncaru, Pavicicu i pridoslim Cerinu, Mudraziji, pa onda i nasim Liberu i Lepinjici imamo uz Dinamo najbolju veznu liniju. Meni logika nalaze da iskoristis ono sto imas najjace, a ova momcad Rijeke je najjaca u veznoj liniji. Formacija se ili mora prilagodit Franku, a to znaci 4-2-3-1 sa Frankom iza napadaca ili izostavit Franka sto znaci 4-3-3.
Menalo i Muric (ili Loncar pogotovo protiv jacih za dupli blok) na krilima, Franko iza Kulenovica/Yatekea/Drmica. Mudrazija i Loncar (Cerin) i Pavicic kao prvi joker. Najbolja 2 stopera od 7 koliko imamo u kadru, crnogorac lijevo i Tomecak desno.
To je sadasnji plan B koji se prakticki aktivira svaku utakmicu jer plan A protiv ni jednog slabijeg protivnika ne funkcionira i rdovito bude bolji od plana A.
Kazem, prevelik je to uzorak utakmica da bi bila slucajnost.
Da, primili smo puno golova, ali jos je veci problem sto smo totalno neefikasni, ne znam kad smo dali manje golova nego ove sezone. Da, mozda bi ih primili i vise da maknemo jednog stopera od pocetka, ali sam siguran da bi zabili puno vise. Ovo sto sad gledamo protiv defanzivno postavljenih ekipa nije dovoljno dobro.