Ocjenjivanje igrača: Analiza polusezone 2014/15

ZavrÅ¡ena je polusezona, vrlo vjerojatno jedna od najuspjeÅ¡nijih u povijesti kluba. Ulazak u grupnu fazu Europske lige popraćen je i dvama pobjedama te borbom za prolazak grupe do posljednjeg kola. Mnogi će reći da je presudio faktor sreće. U domaćem prvenstvu sigurno je drugo mjesto, a prednost nad Hajdukom (10 bodova) bodovno je veća od zaostatka za Dinamom (7 bodova). Od 34 utakmice u polusezoni, forumaÅ¡i su preskočili tri – visoku pobjedu nad Zadrom (6:1), kada je server pao na nekoliko dana, te dvije utakmice Kupa (Lekenik i GOÅ K) koje su zanemarene radi svoje relativne važnosti. U preostaloj 31 utakmici, rezultati su popisani, izračunati i predstavljeni u narednih par odlomaka.

Iako kod trenera Keka svi igraju i obranu i napad, ovdje će se koristiti kategorije obrane, veznog reda i napada. Pa je tako u defanzivi (u koju je uključen i golman) sa ocjenom 6.61 najbolji bio 21-godiÅ¡nji stoper Matej Mitrović, a sa tom je ocjenom četvrti najbolji igrač u čitavoj ekipi. Do njega, Å¡to se tiče obrane, su Marin Leovac (6.49), Marko LeÅ¡ković (6.45) te Ivan Tomečak (6.39), dok je iskusni stoper Samardžić dobio 6.30 iz odigranih 19 susreta. Tomečak je ocjenjen u čak 28 utakmica, Leovac u 24, LeÅ¡ković u 22, a Mitrović u tek 20 susreta, budući da je jedna od najčešćih rotacija bilo upravo srce obrane. Ivan Vargić je bez razmiÅ¡ljanja prvi vratar, Å¡to pokazuju i brojke. Uz nekoliko neocijenjenih utakmica radi premalo posla, u njih 27 ocjenjenih dobio je ocjenu 6.26, Å¡to je značajan pad u odnosu na proÅ¡lu sezonu, kada je bio – najbolji igrač Rijeke sa ocjenom 6.55! Očito je rast kvalitete momčadi imao velik utjecaj na Vargića.

ocjene-

(klik za punu veličinu)

U veznom redu je bilo puno posla – osam igrača odigralo je (ocjenjeno je) u barem 8 utakmica. Najmanje je odigrao Ivan Močinić, koji se nije proslavio nakon povratka od ozlijede iz Brazila. Sa prosječnih 6.10, na samom je dnu ljestvice ukoliko izbacimo neka imena koja su odigrala premalo susreta. Gori od njega je tek jedan igrač, o kojem opÅ¡irnije malo kasnije. Nije impresionirao ni Goran Cvijanović, koji je na ljeto doveden kao pojačanje. Sa ocjenom 6.23, upravo je najbliže prosječnoj ocjeni svih igrača, koja je 6.24. Blizu njega je i Zoran Kvržić sa 6.29, ali prosjek veznjacima dižu sjajni Anas Sharbini (6.65) odnosno Moisés (6.70). Mato Jajalo, koji je odigrao najviÅ¡e susreta ove jeseni (33), ima jednaku ocjenu kao i Damir Zlomislić, čije ozlijede igraju veliku ulogu u broju njegovih nastupa, koji se zaustavio na 10. Obojica su ocjenjeni sa 6.40.

Napad sadrži i najboljeg i najloÅ¡ijeg igrača jeseni. PogaÄ‘ate, onaj prvi je Andrej Kramarić. Sa ocjenom 6.85, Andrej je prvi dobitnik Digitalnog Riječkog Orla 2014., dok će drugi biti odreÄ‘en putem ankete na naÅ¡em forumu. Za većinu najbolji igrač Rijeke u proteklih nekoliko godina igrač je s uvjerljivo najviÅ¡om ocjenom, a drži i epitet dvostrukog osvajača najviÅ¡e ocjene na nekoj utakmici – hat-trick Feyenoordu donio mu je devetku, a pet golova Lokomotivi vrlo visokih 9.7! MeÄ‘u tri najbolje ocjene je i Sharbinijeva 8.4, takoÄ‘er iz spomenutog dvoboja s Lokomotivom. Sedamnaest ocjena nije bilo dovoljno Ivanu Krstanoviću da dobije veću ocjenu od niskih 6.09, čime je najloÅ¡iji igrač ove jeseni.

1. Andrej Kramarić (6.85)
2. Moisés Lima Magalhães (6.70)
3. Anas Sharbini (6.65)

(…)

15. Goran Cvijanović (6.23)
16. Ivan Močinić (6.10)
17. Ivan Krstanović (6.09)

Kompletnu tablicu možete pogledati klikom na sliku ispod. Narančasta boja znači da je igrač u utakmici ušao s klupe, ali nije ocjenjen. Crvena boja znači suspenziju ili ozlijedu, a siva znači da u to vrijeme igrač nije bio igrač Rijeke.

polusezona 14-15

Na dnu svakog stupca jest i prosječna ocjena iz svake utakmice, pa se može vidjeti kako je, primjerice, 3:0 pobjeda u Splitu, u tom kontekstu bolja od pobjede nad Standardom 2:0 (7.18 naspram 6.99), te kako su igrači bili bolji u remiju u Dugopolju nego u remiju sa Sevillom par dana ranije (Sevilla 6.54, Hajduk 6.77). Tri najgore utakmice su iz HNL-a, a poraz od Dinama najviše je bolio (5.51), čak više od poraza od Lokomotive početkom sezone (5.59), u utakmici u kojoj su Bertoša, Špikić i Ajayi dobili tri ukupno najlošije prosječne ocjene polusezone.

Ako u obzir uzimamo igrače koji su nastupili na barem 8 utakmica (u konkurenciji nisu Prskalo, Raspor, Bertoša, Budicin, Knežević, Ruben Lima, Špikić, Maleš, Scaglia, Ajayi, Ivančić i Zec), dobivamo i udarnih 11 igrača u sastavu 4-4-1-1 (4-5-1), kojeg je Kek najčešće i koristio. Taj sastav u punoj rezoluciji možete vidjeti klikom na sliku ispod.

najboljih11

Valja napomenuti kako bi Josip Brezovec, koji je preselio u Speziju krajem kolovoza, sa prosječnih 6.47 iz 11 od mogućih 13 susreta, bio Å¡esti najbolji igrač polusezone – ispred njega bili bi već spomenuti Kramarić, Moisés, Sharbini, Mitrović i Leovac, a iza sebe bi ostavio Cvijanovića, Kvržića pa i Jajala i Jugovića, odnosno sve igrače koji su tijekom sezone nastupali na njegovoj poziciji. Koje je VaÅ¡e miÅ¡ljenje o kompletnoj statistici, da li je Kramarić zaslužio čistu desetku u bar jednoj utakmici, Å¡to će biti sa igračima poput MaleÅ¡a ili Ivančića na proljeće i kako će to utjecati na konkurente, smatrate li da su ocjene preniske u globalu, jesu li i po Vama navedeni igrači najbolji odnosno najloÅ¡iji pojedinci? Sve komentare slobodno podijelite na forumu, a podsjećam da uskoro počinje glasovanje za drugog osvajača nagrade Digitalni Riječki Orao – o svemu viÅ¡e informacija na linku.

You may also like...