HNK Rijeka i Grad Rijeka potpisali suradnju u projektu “One City, one goal”

Hrvatski nogometni klub Rijeka i Grad Rijeka potpisali su Sporazum o suradnji povodom realizacije programa ”One City One Goal”.

Ispred HNK Rijeka sporazum je potpisao predsjednik Damir Mišković, a ispred Grada suradnju je potvrdila Emina Višnić, direktorica društva Rijeka 2020 koje provodi projekt Europske prijestolnice kulture.

Ovom svečanom činu ujedno su prisustvovali Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020, Luka Ivančić, generalni direktor HNK Rijeka, Dean Šćulac, član Uprave HNK Rijeka i Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja projekta Europske prijestolnice kulture.

– Rijeka kao klub i Rijeka kao grad su jedno tijelo i svi zajednički moramo napraviti nešto za boljitak Rijeke, a s ovakvim programom, u sklopu kojeg će Rijeku gledati ili posjetiti puno ljudi, možemo napraviti dugoročnu promociju grada, kako kulture i sporta, tako i svih drugih događanja, rekao je Damir Mišković.

HNK Rijeka već je dao podršku projektu noseći logo Europske prijestolnice kulture na svojim dresovima. Zadovoljstvo suradnjom izrazio je i gradonačelnik Vojko Obersnel.

– Veseli me što se naša suradnja, koja traje već duži niz godina, ovim ugovorom proširuje na aktivnosti koje se na prvi pogled ne bi mogle vezati uz sport, pogotovo nogomet. No, stalno naglašavamo kako je projekt EPK nešto puno šire od kulture u užem smislu riječi i da taj projekt može uspjeti samo ako šira zajednica, građani, klubovi, sve ono što čini jedan grad živi s tim projektom i prepoznaje se u njemu, reako je gradonačelnik Vojko Obersnel.

– Uvjereni smo kako će kroz ovaj program napraviti puno, ne samo za sport i kulturu, već i za cijeli grad u smislu njegove međunarodne promocije te povezanost profesionalaca u sportu i kulturi, ali i samih građana, kazala je direktorica Ermina Višnić.

U sklopu projetka ”One City One Goal” u Rijeku će stići juniorske ekipe nogometnih klubova iz gradova dosadašnjih europskih prijestolnica, među kojima je i, primjerice, Liverpool, čiji će se nogometni susreti odvijati na stadionima na Kantridi i Rujevici. U ovom svom dijelu program se naslanja na najdugovječnije europsko juniorsko nogometno natjecanje – Kvarnersku rivijeru, koja će u 2020. godini uključiti i ženski nogomet.

U sklopu programa planiran je i glazbeni festival nogometnih navijačkih pjesama, festival nogometnih filmova, festival kratkih priča sportske tematike te međunarodna konferencija o ulozi nogometa u društvenim promjenama. Održavat će se brojne radionice sportske tematike i predstaviti digitalna arhiva nogometne povijesti.

Većina navedenih planiranih aktivnosti odvijat će se na stadionu Kantrida, smještenom pod legendarnim stijenama uz morsku obalu koji je ne bez razloga proglašen jednim od najljepših na svijetu u izboru CNN-a. Dio priredbi planiran je na novom stadionu Rujevica i na drugim lokacijama u gradu u želji da se sport približi kulturnim institucijama, odnosno kultura sportskim borilištima.

“One City: One Goal/ Jedan grad: jedan cilj” spaja kulturu i nogomet i šalje poruku zajedništva i solidarnosti, poruku da je moguće graditi identitet grada spajajući tek naizgled – nespojivo.

Foto www.rijeka.hr

You may also like...