Stadion HNK Rijeka uz bok energetski najučinkovitijim na svijetu

Poslovanje na energetski učinkovit način smjer je u kojem se promišlja kod planiranja, gradnje i održavanja sportskih objekata. Nogometni kompleksi tu su svakako najdalje dogurali, obzirom da je upravo nogomet najzastupljeniji sport a i privlači najviše ulaganja.

Kao na mnogim europskim i svjetskim stadionima i trening centrima, i na trening kampu HNK Rijeka vodila se briga o energetskoj učinkovitosti na cijelom kompleksu. Na Rujevici se vodilo računa o energetskoj učinkovitosti i kod planiranja i kod izvedbe, ali tu priča ne staje – djelatnici stadiona HNK Rijeka vode brigu o sustavnom gospodarenju energijom i nalaze nova rješenja za smanjenje potrošnje.

Na Rujevici se optimalna potrošnja energije postiže primjenom različitih sustava i energenata koji se međusobno kombiniraju i nadopunjuju.  Tome svjedoći i dobiveni energetski certifikat A klase.

Tako se za grijanje koriste tri sustava, ovisno o učestalosti korištenja prostorija. Kao glavni izvor toplinske energije za grijanje i pripremu potrošne tople vode koriste se visokoučinkoviti plinski kondenzacijski kotlovi čija iskoristivost doseže i do 108%.

U prostorijama koje su u cjelodnevnom korištenju za grijanje koristi se sustav podnog grijanja koji pored visokog komfora osigurava i velike uštede budući da je temperatura ogrjevne vode u cijevima podnog grijanja često i dvostruko manja od ogrjevne vode kod radijatorskog grijanja.

Više na www.nk-rijeka.hr.

You may also like...