FC Sheriff – šampion države koju ne priznaje!

Rijeka nije mogla dobiti egzotičnijeg protivnika. U play offu će igrati protiv Sheriffa iz nepriznate države Pridjestrovlje ali član moldavske nogometne federacije. Klub je 1997. osnovala tvrtka Sheriff koja je 2002. izgradila luksuzni stadion Sheriff za potrebe odigravanja domaćih prvenstvenih utakmica. Klub dominira domaćim prvenstvom od 2001. kada je osvojen prvi naslov moldavskog prvaka. Tako je do sada FC Sheriff Tiraspol osvojio 10 naslova prvaka. Moldovski kup osvojen je 6 puta. Također, FC Sheriff postao je prvi moldavski klub koji je osvojio kup Zajednice nezavisnih država 2003. godine. Time je FC Sheriff postao i prvi moldavski nogometni klub koji je osvojio neki međunarodni trofej. Isti kup ponovo je osvojen 2009. godine.

Pridnjestrovlje (spominje se i pod nazivom Transdnjestarska Republika) je dio teritorija Moldavije smješten uz lijevu obalu Dnjestra, koja je na mjestima široka i do 15 km. Područje je većinom naseljeno Rusima i Ukrajincima. Vlast na ovom području obnaša samoproglašena Pridnjestrovska Moldavska Republika proglašena 2. rujna 1990. Ionako komplicirana geopolitička situacija u tom dijelu svijeta zakomplicirala se uoči 2.svjetskog rata i sporazuma Hitler – Staljin kojim je Sovjetskom savezu pripala cijela Besarabija koja je do tada pripadala Rumunjskoj. Međutim, kada je Njemačka 1941. sa svojim saveznicima napala Sovjetski Savez і Rumunjskoj se ukazala prilika vratiti nazad sva područja koja je bila prisiljena dati SSSR-u. Tako su u sastav Velike Rumunjske ušla ne samo područja koja je Rumunjska izgubila 1940., nego i sav prostor između Južnog Buga і Dnjestra. Taj prostor je nazvan Transnitrijom odnosno Zadnjestrovlje.

Na moldavskom (rumunjskom) jeziku ova se regija naziva Transnіstrіa, dok se u službenoj moldavskoj dokumentaciji naziva Stânga Nіstruluі, što bi u prijevodu značilo “Lijeva obala Dnjestra”. Pridnjestrovlje zauzima gotovo 17 % teritorija Republike Moldavije na kojemu živi približno 600 000 ljudi. Moldavska Vlada u Kišinjevu nema apsolutno nikakav utjecaj na ovom području, a odmetnutu regiju podržava ruska federacija. Vrijeme u toj regiji zbog toga kao da je stalo 90-tih, radi o jednom od rijetkih ostataka nekadašnjeg Sovjetskog saveza uključujući ikonografiju sa srpom i čekićem na grbu i zastave ove nepriznate države.

Jedini kontakt Pridnjestrovlja s državom u kojoj se formalno nalazi je upravo nogometni klub koji nastupa u okviru moldavske nogometne federacije kako bi mogao sudjelovati u natjecanjima u okviru UEFA-e.

Danas je je Pridnjestrovlje potpuno mirno mjesto, gdje se može doći otprilike za 40 minuta iz Kišinjeva na maršrutki (oblik javnog prijevoza u obliku minibusa i kombija) za 3-4 dolara. Kupiti konjak Kvint, prošetati se obalom u Tiraspolu i posjetiti uzvratnu utakmicu play offa Europa lige?(dš)

You may also like...