Mirza Džomba – najbolje desno krilo svijeta

Najbolji strijelac u povijesti naše najbolje rukometne selekcije sa ukupno 667 zgoditaka (od kojih je 46 zabio na EURO 2004 kada je osvojio titulu najboljeg strijelca), najbolje desno krilo na Olimpijskim igrama 2004. godine,  najbolje desno krilo u povijesti lige prvaka (proglašen 2013. godine) samo su neka od laskavih priznanja koje je sasvim zasluženo osvojio „leteći „ Mirza.

Svoju blistavu karijeru je počeo u RK Zametu, nakon kojeg prelazi u RK Zagreb. Vrhunac momčadske karijere su bile sezone koje je odigrao u Vezpremu a nakon toga i u Ciudad Realu sa kojim je postao i momčadski prvak Europe. Nemjerljiv je Mirzin doprinos u zlatnim godinama Hrvatskog rukometa kada je naša reprezentacija osvojila u Portugalu 2003. godine Svjetsko prvenstvo, a godinu nakon toga i zlatno odličje na Olimpijskim igrama u Ateni.

Nepogrješiv i hladnokrvan prilikom izvođenja sedmeraca, donio je ogroman broj značajnih golova, a osim sigurnosti i mirnoće sa crte od 7 metara, kontranapadi i ulazak sa pozicije desnog krila su bili Mirzina specijalnost i noćna mora za protivničke vratare. Ne može se poreći da su upravo njegovi golovi znali prelomiti proitvnika i tako utakmicu preokrenuti na našu stranu, donoseći navijačima neizmjernu sreću, te zaradu na brojnim online sportskim kladionicama.

Svakako, ne treba zaboraviti niti priznanje od krovne europske rukometne federacije EHF, koja je 2013. godine uvrstila Mirzu u All Star Team za proteklih 20 godina.

Ono što je Mirzu uvijek krasilo je sportski duh i želja za uspjehom, a najviše od svega pozitivna i prepoznatljiva ljudska strana zbog koje je i postao omiljeni sportaš kako među našim, tako i onim neutralnim navijačima koji cijene osobni ljudski i sportski kvalitet.

Veliki broj mališana sanjaju da postanu barem približno dobri igrači kao što je bio Mirza koji im svakako može biti uzor i putokaz kako se postaje vrhunski profesionalni sportaš i čovjek.

You may also like...