Tko je Gabriele Volpi?

Tko je Gabriele Volpi, spasitelj i budući vlasnik NK Rijeke? Danas 69-godišnjak Gabriele Volpi prvi je posao našao poslije vojske kada se zaposlio u Milanu. Prvo radno iskustvo je trajalo sve dok mu prijatelj 1976. godine nije predložio da ide raditi u Afriku. U tvrtki u kojoj je do tada radio uzeo je neplaćeni šestomjesečni odmor i otišao u Nigeriju i Angolu. Nakon nekoliko godina započeo je tragati za naftom na platformi koju je postavio na stotinu km od obale istodobno shvativši da u lukama Nigerije i Angole treba imati logistiku za crpljenje nafte.

Volpi tvrdi da je pomoć u financiranju prvo tražio od tvrtke Panalpina te od francuskih tvrtki SDV i Bouigues Offshores te da se kraju se snašao uz pomoć nekih lokalnih partnera. Od tzv. sedam naftnih sestara (glavnih svjetskih naftnih kompanija) dobio je 1989. posudbu od 50 milijuna dolara, čime je financirao prve značajnije projekte. Njegova tvrtka Intels u Nigeriji je u deset godina porasla sa 100 milijuna dolara dohotka godišnje na milijardu dolara.

‘Talijanski Abramovich’ – Gabriele Volpi

Iako su ga talijanski mediji često kritizirali kako je zgrnuo ogromno bogatstvo preko poznanstava s korumpiranim nigerijskim političarima te da ima velik utjecaj na političku sliku u Nigeriji, Volpi se branio da političare nikad nije podmićivao osim što ih je financirao donacijama ‘na način na koji se radi u svim demokratskim zemljama’.

Za četiri luke u Nigeriji (Onne, Warri, Lagos i Calabar) ima koncesiju na 50 godina gdje preko slobodnih zona zarađuje na trgovini s poreznim olakšicama. Osnovao je poduzeća koje proizvode specijalne cijevi za naftne bušotine, ima 40 brodova za prijevoz materijala do platformi, mješovito poduzeće za gradnju mostova, izgradio je plinsko postrojenje u Abu Dhabiju. U Volpijevim tvrtkama zaposleno je ukupno 15.000 ljudi.

Piše: RijekaDanas

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)