Europsko sportsko radno pravo: Ususret socijalnom dijalogu u hrvatskom sportu

Međunarodni znanstveni skup „Europsko sportsko radno pravo: Ususret socijalnom dijalogu u hrvatskom sportu“ jedan je od najznačajnijih međunarodnih skupova koji se odnose na sport u olimpijskoj 2012. godini u svijetu te najznačajniji na području Republike Hrvatske od njezina osamostaljenja.

Organizatori su Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci i Jean Monnet Inter-University Centre of Excellence – Opatija.

Ususret socijalnom dijalogu u hrvatskom sportu

Navedeni skup na najjači je međunarodni skup na navedenu tematiku ikada organiziran u ovom dijelu Europe. Na jednom mjestu okuplja neke od najznačajnijih svjetskih znanstvenika koji se bave sportskim pravom. Prije svih, Prof.dr.sc. Roberta Siekmanna s najznačajnijeg svjetskog instituta i centra za sportsko pravo (T.M.C. Asser Institute, Den Haag, Nizozemska), te Prof.dr.sc. Richarda Parrisha s Edge Hill University UK. Zajedno s njima, od uglednih inozemnih predavača, sudjelovati će dr.sc. Samuli Miettinen i dr.sc. Roberto Branco Martins, sa Sveučilišta Helsinki, odnosno Sveučilišta Amsterdam. Svi navedeni znanstvenici, autori su stotine znanstvenih publikacija na temu europskog sportskog prava, pravnih ekspertiza, voditelji posebnih znanstvenih centara i dr. Navedeni autori će dati uvod u europsko sportsko pravo i upoznati hrvatske stručnjake, studente, sportske djelatnike s tom granom prava, koja je u Hrvatskoj tek u začecima. Europsko sportsko pravo, kao jedna grana sportskog prava razvijanog u kontinentalnom pravnom području, ali i anglosaksonskom u Hrvatskoj nije izučavana do sada.

Međunarodna znanstvena konferencija je iznimno važna jer osim sinteze europskog prava i sportskog prava, daje i dimenziju radnog prava kroz institut radnog odnosa u profesionalnom sportu. Socijalni dijalog, kao način rješavanja kolektivnih sporova između predstavnika radnika (sportaša) i poslodavaca (klubova) uz sudjelovanje sportskih saveza UEFA-e sve se više ističe kao važan model unutar EU-a.

Svoj je dolazak potvrdio vodeći pravni stručnjak Europske komisije, DG Obrazovanje i kultura, Odjela za sport gosp. Gianluca Monte koji će govoriti o temi konferencije iz perspektive Europske komisije. Također, sudjelovati će i dr.sc. Reiner Koch dopredsjednik Njemačkog nogometnog saveza koji će s aspekta njemačkog prava obraditi navedenu temu konferencije. Prisutnost dr.sc Kocha je iznimno važna, jer je njemački model sporta jedan od najrazvijenijih u svijetu, a hrvatski je pravni sustav najsličniji njemačkom.

Uz njih, gostovati će Prof.dr. Marina Brollo i dr.sc. Anna Zilli sa Sveučilišta u Udinama, Fakultet za ekonomiju, kao jedni od najvećih stručnjaka radnog prava u Italiji. Od hrvatskih znanstvenika, sudjelovati će Prof.dr. Siniša Petrović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prof.dr. Hana Horak s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Prof.dr. Nada Bodiroga-Vukobrat s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji će dati svoj obol odnosu hrvatske pravne znanosti i sporta.

U posljednjoj sesiji, riječ će biti dana sudionicima sportskog pokreta. Izlagati će šefica pravnog odjela HOO-a gđa. Biserka Vrbek i glavni tajnik Slovenskog olimpijskog odbora dr. sc. Tone Jagodič, kao krovnih sportskih organizacija u Hrvatskoj i Sloveniji. Sudjelovati će i predstavnici samih sportaša: Gosp. Stefanović iz Svjetskog sindikata nogometaša FIFPro, te gosp. Šimić i Jurić iz hrvatske udruge „Nogometni sindikat“. Također, riječ će biti dana i predstavnicima klubova, pa će tako u radu sudjelovati i direktor talijanskog nogometnog kluba Udinese Calcio, gosp. Alberto Rigotto, te Potpredsjednik HNK Rijeka, Robert Komen. Konferenciju zaključuje Vanja Smokvina, znanstveni novak s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci iz čije se doktorske disertacije „Sloboda kretanja sportaša i specifičnost njihova radnopravnog odnosa“ izrodila ideja o ovome skupu. Znanstveno istraživanje provedeno radi pisanja doktorske disertacije probudilo je mnogobrojna pitanja, a jedno od njih je i pravni (radni) status profesionalnih sportaša kakav postoji u uređenih zapadnoeuropskim državama i na žalost vrlo loše uređenog, pogotovo s aspekta radnog prava, u Republici Hrvatskoj.

Kontekst socijalnog dijaloga, kao jednog od ciljeva Europske unije, konkretno u području sporta od velikog je značaja naravno za Hrvatsku kao buduću članicu EU-a, ali i za samu EU, jer se kroz socijalni dijalog nastoje riješiti mnogobrojni prisutni problemi u sportu: radni odnosi profesionalnih sportaša (problem nejednakosti ugovornih strana, neisplate plaća, stečaja klubova…), socijalna prava sportaša (pravo na zdravstveno osiguranje, mirovinsko osiguranje, osiguranje od ozljeda na radu i profesionalnih bolesti…). U Hrvatskoj profesionalni sportaši u momčadskim sportovima imaju status samozaposlenih osoba (najsličnije obrtnicima) i nalaze se u nezavidnoj situaciji. Nemaju radnopravnu i socijalnopravnu zaštitu kakvu imaju njihovi kolege u razvijenijim europskim državama. Pojedini sportaši ne primaju naknadu za svoj rad već 13 mjeseci (nogometni klub Varaždin npr.) a klubovi im u konačnici završe u stečaju bez da se sportaši uopće mogu naplatiti zbog takvog pravnog statusa. Prošlog tjedna prezentiran je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta paket zakona o sportu, kojim se nastoje riješiti određeni problemi hrvatskog sporta. Predviđa se donošenje navedenih zakona u lipnju mjesecu, svega nekoliko dana nakon održavanja konferencije, što još značajnije utječe na medijsku eksponiranost navedenog događaja.

Skup se održava u prostorijama Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, 25. svibnja 2012. godine s početkom u 10:00 sati.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)